UPSC IAS History Questions / RBI Officer Social Studies Quiz 2014

Question 1: The state of Jhansi was  made a part of the British Empire in India through
Ans : Doctrine of Lapse

Question 2: What portion of actual produce was fixed as the states demand under the Zabti system?
Ans : One-Third

Question: 3 The treaty of Srirangapatnam was signed in 1792 between Tipu Sultan and
Ans : Lord Cornwallis
History GK Questions 2014
Question 4: Who was the first Muslim President of Indian National Congress ?
Ans : Badruddin Tyabji

Question 5: Which religious leader established 'Four Mathas' in India ?
Ans : Adi Shankaracharya

Question 6: The Bandagan-i-Khas, during the rule of Delhi sultans, referred to the
Ans : Royal Slaves

Question 7: Who termed Cripps' proposals as' a post- dated cheque in a crashing bank' ?
Ans : Mahatma Gandhi

Question 8 :  Vasco-da-Gama was the first European to reach India by sea route. He reached India on May 20, 1498 at
Ans : Calicut

Question 9: The third battle of Panipat was fought between
Ans : Marathas and Afghans

Question 10: Which ruler of Bengal founded the ancient university called Vikramshila?
Ans : Dharampala

Question 11 : In the Gupta age, Varahamihira wrote the famous book 'Brihat Samhita'. It was treatise on       Ans :   Astronomy

Question 12 : Who established the separate department known as Diwan-e-Khairaat ?
Ans : Firoz Shah Tughlaq

Question 13 : During which movement, Gandhiji gave the slogan' Do or Die'?
Ans : Quit India Movement

Question 14 : India became independent during the viceroy of
Ans : Lord Mountbatten

Question 15 : Famous Jesuit Saint Francisco Xavier came to India with Martin Alfonso De Souza. Who was De Souza ?
Ans : Governor of Portugal

Question 16 : Mappila were poor peasants and agricultural labourers. They revolted in 1836-54 at
Ans : South Malabar Coast

0 comments :

Post a Comment

 
Top