UPSC IAS Current Affairs Questions 2014 / IBPS PO & Clerk Current Affairs 2014

Question 1. Which country in December, 2013,has decided to increase its spending on defence by 5% over a period of five years (2014-19 )?
Ans. Japan.
All India GK - Current Affairs

Question 2. Which country`s Parliament, in December, 2013, balanced the use of US drones in the country after dozens of civilians were killed by the unmanned aircraft?

Ans. Yamen.

Question 3. India and which country in September, 2013, have agreed on collaboration to jointly develop and manufacture civilian aircraft and helicopters for specially for emergency relief and medical purpose?

Ans. Russia. 

Question 4. Which country has announced that it was set-up an Air Defence Identification Zone over an area in the East China Sea in November, 2013?

Ans. China.

Question 5. Rissia in November, 2013, has launched the Proton-M rocket carrying a defence satellite, from its Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan. This defence satellite named.............

Ans. Raduga-1M.

Question 6. India test fired a nuclear-capable surface Agni-IV missile with a range of ...............from Wheeler Island in Dhamra of Odisha Coast in January, 2014.

Ans. 4000 km.

Question 7. The USA in October, 2013, agreed on a deal with which country for making use of its air based-Mihail Kogalniceanu air base, as a transit point for the American forces leaving Afghanistan.
Ans. Romania.

Question 8. India and which country in October, 2013, signed nine agreements including the Border Defence Cooperation Agreement (BDCA)?

Ans. China.

Question 9. India successfully test-fired its indigenously developed nuclear capable surface- to-surface Prithvi-II missile with a strike range of.............from a test range at Chandipur near Balasore in January, 2014?

Ans. 350 km.

Question 10. Australia in October, 2013, announced the winding down of its military mission in which country with the withdrawal of most of its troops by the end of 2014?
Ans. Afghanistan.

0 comments :

Post a Comment

 
Top