OPSC - Odisha Judicial Services Main Examination General Economy Questions 2014 / Odisha High Court Assistant Section Officer Gk Questions/ SSC Economy GK/IBPS General Economy 2014

Question 1 : Fiscal policy in India is formulated by the
Ans : Finance Ministry

Question 2 : Which agency is known as 'Soft Credit Window' of the World Bank ?
Ans : International Development Association (IDA)

Question 3 : 'Swabhiman Scheme' launched in India is associated with
June 2014 Economy GK

Ans : Rural Banking

Question 4 : The rate at which the domestic currency can be changed into foreign currency and vice-versa, is known as the
Ans ; Exchange Rate

Question 5 : The main aim of minimum Wages Act, 1948 is to safeguard the interests of workers engaged in Ans : Unorganised Sector

Question 6 : The regional project by name 'CASA-1000' (Central Asia- South Asia-1000), founded by World Bank, pertains to the field of
Ans : Electricity

Question 7 : The newly introduced rupee symbol is based on
Ans : Roman and Devnagari Script

Question 8 : Interest below which a bank is not expected to lend to customers, is known as
Ans : Base Rate

Question 9 : Banking Ombudsman is appointed by the
Ans : Reserve Bank of India

Question 10 : Invisible export means export of
Ans : Services

Question 11 : The holidays for the banks are declared as per
Ans : Negotiable Instruments Act

Question 12 : Which organisation is made specifically responsible for empowering micro, small and medium enterprises in India ?
Ans : SIDBI  

0 comments :

Post a Comment

 
Top