UPSC- IAS/SSC- LDC/IBPS-PO GK Question 2014 

Question 1. Vasco da Gama was the first European to reach India by sea route. He reached India on May 20, 1498 at................
Ans. Calicut
UPSC-IAS/SSC-LDC General Knowledge Question 2014


Question 2. Portuguese established their first factory in 1500 at Calicut. But, due to continued resistance from their ruler of Calicut , it was abandoned in 1525. Name the ruler...........
Ans. Zamorin

Question 3. In 1500, Portuguese under Cabral attacked Zamorin. When he failed, Vasco da Gama was again sent to India to avenge. When Vasco da Gama come from the second time?
Ans. 1502

Question 4. Portuguese established factories on Malabar coast at Cochin ( 1501 ), Cannanore, Quilon, Mangalore, Bhatkal etc. Where was the first capital of Portugal India?
Ans. Cochin

Question 5. Francisco de Almeida was the first Portuguese Governor in India (1505-09 ). Name the second Portuguese Governor ( 1509-15 ), who won Goa.
Ans. Alfonso de Albuquerque

Question 6. Cochin was replaced by Goa as Portuguese capital of India. It was won by a ruler of Bijapur in 1509. Who was that ruler?
Ans. Yusuf Adil Shab

Question 7. Famous Jesuit Saint Francisco Xavier came to India with Martin Alfonso De Souza. Who was De Souza?
Ans. Governor of Portugal

Question 8. Portuguese were left with only Goa, Daman and Diu after India`s independence (which they retained till 1961), India annexed the territory through military investigation called............
Ans. Operation Vijay

Question 9. Capital Hawkins of England arrived at Jahangir`s court to seek permission for trade with India. But , Jahangir granted the permission to another ambassador of James-I in 1615. Who was he?
Ans. Sir Thomas Roe

Question 10. Madras replaced Masulipatnam as the headquarters of the England on the Coromandal coast. All the settlements in Eastern India were placed under the control of the President and council of............
Ans. Fort st. George

0 comments :

Post a Comment

 
Top