NICL Assistant Written Test General Knowledge Questions 2015 / Previous Year GK Qustions

Question 1.  Anybody who is not gainfully  employed in any productive activity is called unemployed. It can be either voluntary or involuntary. The government major concern is the involuntary unemployed . In India, unemployment is....................
Ans. Structural

Question 2. Unemployment  structural nature is due to lack of productive capacity and resources. It is not the result of deficiency of effective demand in Keynesian sense. Cyclical unemployment happens due to...........
Ans. Depression in Economy

Question 3. Frictional unemployment is temporary in nature. It happens when new industries drive out old ones and workers change over to better jobs. Open employment is the one where people are willing to work but had...........
Ans. Absence of Work
NICL Assistant Exam GK
Question 4. Under employment is also feature of Indian economic landscape. It results when a person contributes to production less than what he or she is capable of. It is also called.............
Ans. Disguised Unemployment

Question 5. Data an unemployment was collected by Planning Commission based on Lakadawala Formula. It was effective from 1997. Prior to this, it was collected by National Sample Survey Office ( NSSO). It works under...........
Ans. Ministry of Statistics 

Question 6.The  NSSO create various reports with the respect to unemployment. It includes general status of unemployment which covers people who are unemployed for more than one year. Another category is weekly unemployment which include person who have not get work for........
Ans. Even 1 hour in week

Question 7. As per the 11th Plan ,the total job requirement was for 100 million people. It includes  the backlog of 35 million. In the 11th Plan , total job requirement included creation of new....
Ans. 65 million jobs.

Question 8. Main reasons for unemployment in India are slow economic development, population explosion, outdated technique, improper education system and limited effect of government planning. The NSSO data shows that best concept of unemployment is depicted by............
Ans. Daily unemployment

Question 9. If work is not provided within the given time , he will be paid daily unemployment allowance. This will be at least one-third of minimum wage. At district level, it will be done under control of..................

Ans. District Programme  Coordinator/Chief Executive Officer

Question 10. National Rural Employment Guarantee Act was passed in 2005. Under this act, every household in rural India will have a right to at least 100 days of guaranteed employment every year to at least 1 adult member of a family. Work should be provided within...........
Ans. 15 Days

0 comments :

Post a Comment

 
Top