Haryana Public Service Commission Haryana Civil Services Current Affairs GK 2014

Q 1. Which country has allowed the Sikh military men to wear turbans, head scarfs and other religious clothing with their uniform? This move is likely to improve military job prospects for members of Sikh community in the country.
Ans. The USA.
HPSC HCS Current Affairs 2014

Q 2. Which country`s cabinet approved a law under which name of war-crime convicts will be dropped from the national voting list ?

Ans. Bangladesh.

Q 3.  Which country used Sarin gas for chemical warfare against rebels which led to the death of thousands of of people ?

Ans. Syria ( Damascus ).

Q 4. Ireland become the first euro-zone country to exit its $ 85 billion bailout programme, which was put in place in 2010 by the European Union and ......

 Ans. International Monetary Fund ( IME ).

Q 5. Which country has lost control of the strategic city of Fallujah after being captured by AI-Qaeda linked forces, on January 4, 2014 ?

Ans. Iraq.

Q 6. Name the Japanese prime minister Shinzo Abe`s party who, won parliamentary election ?

Ans. Liberal democratic Party.

Q 7.Which initiative has been launched by the United Nations and its humanitarian partners to save million of Syrian children from loosing generation amidst the civil war in the country on January, 10, 2014 ?

Ans. No lost Generation. 

Q 8. Ban ki-moon, the secretary- general of United Nations ( UN ), on January 20, 2014, withdrew the invitation of ............ to join the peace conference on Syria crisis.

Ans. Iran.

Q 9. Which country linked its first pact with Indian state of Karnataka, to boost bilateral business, technology and economic relation ?
Ans. Israel. 

Q 10. which country`s parliament has amended the Article- 475 of the panel code that allowed rapists of underage girls to avoid prosecution by marrying their victims ?
Ans. Morocco.

0 comments :

Post a Comment

 
Top