UPSC/SSC/IBPS GK Question 2014

Question 1. The lower value of resistance for a conductor means the larger current through it, when connected across a battery. When one pull out the plug connected to an electric circuit, they observe.....................
UPSC/SSC/IBPS GK Question 2014

Ans. A Spark

Question 2. A fuse material is made up of alloy of tin and lead. Fuse is employed in a electrical circuit in series to prevent the short circuiting, it must have.............
Ans. Low Melting Point and High Resistance

Question 3. Transformer is a static electrical device that can reduce the current level of power supply by increasing value of............
Ans. Voltage

Question 4. The origin of electricity is the motion of free electrons is opposed, the conductivity of material decreases. How will the temperature rise  affect the conductivity of material?
Ans. Decreases

Question 5. The resistribution of change in a material, due to the presence of nearby charged body is called Induction. During the process of induction, charge on system of two bodies will remains............
Ans. Constant or Conserved

Question 6. When amber rubbed with wool, it acquires the property of attractive light objects such as small pieces of paper. This is because amber becomes electrically charged. This is phenomenon is studied under............

Ans. Frictional Electricity

Question 7. A field created around a charge is called Electric Field. If an another charge is taken into this , it will experience a force which is known as................
Ans. Electrostatic Force

Question 8. Electric current is rate of flow of current. The SI unit of current is ampere ( A ). It is also known as......................
Ans. Coulomb Force

 Question 9. According to Ohm`s law , the voltage across two terminals of a current carrying conductor is equal to product of current and resistance of wire. The resistance depends upon temperature as it increases, the resistance..........
Ans. Increases

Question 10. Conductor are materials with electrons free to move throughout the volume of material. These movable electrons are known to as.............
Ana. Free Electrons

0 comments :

Post a Comment

 
Top