IBPS-Clerk/ IBPS-PO/ SSC-DEO/ SSC-LDC GK Question 

Question 1. The first President of Indian National Congress is also known as Grand Old Man of India. He is one of the earliest freedom fighter. His name is........
IBPS-Clerk/ IBPS-PO/ SSC-LDC GK Question 2014

Ans. Dada Bhai Naoroji

Question 2. To fight the rights of the Indians living in London, Dadabhai Naoroji found East India Association. It was founded in...........
Ans. 1866 ( London )

Question 3. Dadabhai Naoroji was the first person to give the concept of `Drain of Wealth`. His famous book about British rule was..........
Ans. Poverty and Un-British Rule in India

Question 4. Tilak was imprisoned for six years in 1908 for commenting on Muzaffarpur bomb case. He was sent to which jail?
Ans. Mandalay

Question 5. Gokhale presided Banaras session of Congress in 1905. He assisted British in formation of which reforms?
Ans. Morley-Minto Reforms ( 1909 )

Question 6. Gopal Krishna Gokhale was guru of Gandhiji. The guru of Gopal Krishna Gokhale (also known as socrates of Maharashtra) was.............
Ans. Mahadeva Govind Ranade

Question 7. Bal Gangadhar Tilak was known as  `Lokamanya` and `Uncrowned King of India`. He published two newspapers `The Maratha` in English and...................
Ans. Kesari in Marathi

Question 8. Pal and Lal along with Bal ( Bal Gangadhar Tilak ) were centres of extremist movement in early 20th century. Who termed Bal Gangadhar Tilak as `Father of Indian Unrest`?
Ans. Valentine Chirol

Question 9. Gandhiji took his degree of law from England in 1891. When did Gandhiji went to Africa?
Ans. 1893

Question 10. Tilak set-up Home Rule League in 1916. After few years , he died in August, 1920. Where was Home Rule League formed by him?
Ans. Pune

0 comments :

Post a Comment

 
Top